BOŞANMA DAVASINDA HANGİ DELİLLER KULLANILABİLİR?
Boşanma davasında her somut olayın ispatında farklı deliller kullanılmaktadır. Kural olarak boşanma davasında boşanma sebepleri hukuka uygun her türlü delille ispat edilebilir. Tanık, bilirkişi, keşif, sosyal medya görüntüleri, ses ve görüntü kayıtları vs. Boşanma davasında kullanılabilecek delillere örnek gösterilebilir.
Boşanma davasında en çok kullanılan delil tanıktır. Tanık olaya en az beş duyu organından biriyle şahit olmuş kişidir. Tanık beyanlarının tutarlı, birbiriyle çelişkili olmaması gerekmektedir. Boşanma davasında davaya taraf olmayan kişiler tanık olarak dinleneceklerdir. Ayrıca taraflardan birinin avukatı tanık listesine yazılabilir ve görevi nedeniyle öğrendiği hususlar dışında tanık olarak dinlenebilir. Yargıtay kararlarında tanık listesine yazılacak kişiler bakımından herhangi bir sayı sınırlaması bulunmadığını belirtmiştir.
Günümüzde açılan boşanma davaları açısından en çok merak edilen ve sorulan soru Whatsapp mesajlarının delil olarak kullanılabilecek olup olmadığıdır. Yine kural olarak elde edilen delilin hukuka uygun olması gerekecektir. Yargıtay kararlarında sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımların sosyal medya hesabının sahibi veya o ortamda bulunanlarca delil olarak kullanılabileceğini belirtmiştir. Sahte hesap oluşturulup paylaşımlarda bulunmak ya da hesap sahibinin muvafakati olmadan paylaşımlarda bulunmak delili hukuka aykırı hale getirmektedir. Bu paragrafta bahsedilen hususlar Facebook uygulaması için de geçerlidir.
Eşin telefon görüşmelerini kayıt altına almak için telefonuna indirilen programlarını Yargıtay bir kararında hukuka uygun bir delil olarak kabul etmiştir. Fakat Yargıtay’ın bu kararına karşı oy yazısında “AY madde 20 “Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz. Kişilerin özel hayatlarını kendilerinin izni olmaksızın topluma sergilemek doğru değildir.’ şeklindedir. Eşin telefon görüşmeleri onun özel hayatıyla ilgilidir. Eşin haberi ve rızası olmadan telefonuna casus bir program indirmek özel hayatın gizliliği ilkesine aykırılık oluşturur. Bu şekilde elde edilen delil anayasaya ve kanunlara aykırıdır. Hukuka aykırı delilin davada kullanılmaması gerekir.” biçiminde açıklama yapılmıştır.
Yine Yargıtay kararları doğrultusunda bilgisayar kayıtları da delil olarak kullanılabilmektedir.
Fotoğraflar delil olarak kullanılabilir mi ? Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 06.05.2002 tarih ve 2617/648 sayılı kararı ” ..Boşanma davası zaten kişilerin özel yaşamını ilgilendiren bir davadır. Koca eşi ile birlikte yaşadıkları mekanda ele geçirdiği eşine ait fotoğrafları, not defterini veya mektupları mahkemeye delil olarak verirse, bu deliller hukuka aykırı yollardan elde edilmediğinden mahkemede delil olarak değerlendirilir…” şeklindedir. Delillerin değerlendirilmesi konusunda önemli husus hukuka uygun elde edilip edilmediğidir. Fotoğraflarda hukuka uygun yollardan elde edilirse boşanma davasında delil olarak kullanılabilecektir.
Cep telefonu mesajları, SMS’ler ve telefon görüşme kayıtları diğer delillerle birlikte ele alınarak delil olarak kullanılabilecektir.
Otel kayıtları da diğer delillerle birlikte ele alınarak boşanma davasında hükme esas alınabilir.
Günlüklerin delil olarak kullanılabileceğine dair Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun kararı mevcuttur.
” …Eşlerin evliliğin devamı süresince birbirlerine sadık kalmaları yasal bir zorunluluktur. Kadının bu konulardaki özel yaşamı, evlilik ile bir araya geldiği hayat arkadaşı kocayı da en az kadın kadar ilgilendirmektedir. Bu nedenle de davalıya ait hatıra defterinin delil olarak değerlendirilmesinde kuşkuya düşmemek gerekir…” ( Yargıtay HGK T. 25.09.2002, 2617/648. )
Darp raporları, psikolog- pedagog raporları, emniyet- jandarma kayıtları da boşanma davasında kullanılabilecek delillerden biridir.
Banka hesapları ve kredi kartı hesap ekstreleri de boşanma davasında diğer delillerle birlikte değerlendirilebilir. Erzurum boşanma avukatı tarafından delillerin değerlendirilmesi konusunda hukuki destek almak önemlidir.
Boşanma davalarında elde edilecek delillerin usulüne uygun bir şekilde dosyaya kazandırılması gerekmektedir. Yine delil mahiyetini kaybetmeden delilin dosyaya kazandırılması çok önemlidir. Zamanında alınmayan darp raporu önemini kaybetmiş olabilir. Yine Gsm kayıtlarının dosyaya kazandırılması ve yorumlanması gibi konular da çok önemlidir. Otel kayıtlarının dosyaya kazandırılması aşamaları ve akabinde yapılacaklar için boşanma konusunda uzman bir avukatla iletişime geçmeniz dosyanız açısından önem arz etmektedir.
Av. Harun Raşit ÖZDEMİR
İlgili metin, konuya ilişkin özet açıklamaları içermektedir. Ayrıntılı bilgi edinmek ve profesyonel yardım almak için bir avukata danışınız.